Sok noni – polinezyjski sposób na zdrowie

polinezjaW poszukiwaniu naturalnych substancji leczniczych naukowcy coraz częściej sięgają po egzotyczne gatunki roślin, które są stosowane w medycynie ludowej przez mieszkańców najdalszych zakątków Ziemi. Jednym z takich gatunków, którego prozdrowotne właściwości dopiero niedawno zostały odkryte przez Europejczyków, jest morwa indyjska. Sporządzany z jej owoców sok noni okazał się naturalnym panaceum na wiele popularnych dolegliwości współczesnego człowieka. Roślina rośnie na obszarze Australii i południowo- wschodniej Azji, zaś jej lecznicze właściwości są od pokoleń wykorzystywane przez ludność Polinezji. W wyniku wielu badań, naukowcom udało się znaleźć w noni około 200 aktywnych składników, a także udowodnić ich dobroczynny wpływ na organizm ludzki. Regularne picie soku noni wzmacnia układ odpornościowy, leczy infekcje bakteryjne, grzybicze i wirusowe, a także reguluje pracę układu krwionośnego i trawiennego. Eksperymenty hawajskich badaczy dowiodły, że sok noni może nawet hamować rozwój komórek nowotworowych. Owoce rośliny zapobiegają ponadto miażdżycy, pomagają zwalczać alergie i cukrzycę, łagodzą bolesne menstruacje i migreny, poprawiają nastrój, zaś dzięki zawartości związków polifenolowych mają silne działanie przeciwzapalne.

Więcej na Blog o noni

Leave your comment